aptitude : : clock
 
@ : Home  >  Aptitude  >  clock  >   Questions & Answers
 
Overview
Important Formulas
  Exercise
   Exercise 2
   Exercise 1
1.
At what angle the hands of a clock are inclimed when it is half past 2?
 
A.
107

B.

105
C.
160
D.
96
   
  Answer Discuss in Forum Calculator Workspace
Answer: B
Explanation :
At half past 2 the minute hand points towards 6 and the hour hand points towards 2(1/2) marks between 2 and 3. The angle between 3 and 6 is 90◦ and the angle 2(1/2) minutes space 
                               = 2(1/2)*6
                               = 15
Total angle between two hands
                               = 90+15
                               = 105






 
2.
How many times from 5 a.m to p.m hands are at right angles?
 
A.
24

B.

22
C.
16
D.
21
   
  Answer Discuss in Forum Calculator Workspace
Answer: B
Explanation :
The hands are 22 times at right angles in every 12 hrs.






 
3.
At what angle the hands of a clock are inclined when it is half past 8?
 
A.
60

B.

65
C.
70
D.
75
   
  Answer Discuss in Forum Calculator Workspace
Answer: D
Explanation :
At half past 8, the minute hand points towards 6 and the hour hand points towards 2(1/2) marks between 8 and 9. The angle between 6 and 8 is 60◦ and the angle 2(1/2) minute space
                               = 2(1/2)*6
Total angle between the two hands
                                 = 60+15
                                 = 75






 
4.
A bus for the sration from boring Road leaves after every half an hour. An enquiry clerk told a passanger that the last bus had left at 9.10 and the next bus leave after 15 minutes. At what time did the enquiry clerk give this information to the passenge?
 
A.
9.25

B.

9.10
C.
9.30
D.
9.00
   
  Answer Discuss in Forum Calculator Workspace
Answer: A
Explanation :
The interval of leaving two buses = 30 miutes
The time for the next bus = 15 minutes.
Time passed = 30-15 = 15 minutes
The required time for the information given by enquiry clerk
                                   = 9.10+0.15 = 9.25






 
5.
A man is waiting for a bus of route number 2 and 3. The bus of route number 1, passes after 5 minutes each bus of route number 2 after each 15 minutes and number 3 after each 45 minutes. But as he reaches the bus stop, a bus had just left. For atleast how long he has to wait for the bus?
 
A.
3 min

B.

5 min
C.
7 min
D.
9 min
   
  Answer Discuss in Forum Calculator Workspace
Answer: B
Explanation :
Minimum time among all three buses is 5 minutes.
Hence, he has to wait atleast for 5 minutes.






 
6.
A college starts from l0 a.m. arrd continues till l.30 p.m. ln this duration there are 5 periods.lf 5 minutes are provided before each
period to leave the room and enter the other.then what is the duration of each period?
 
A.
41 min

B.

38 min
C.
40 min
D.
42 min
   
  Answer Discuss in Forum Calculator Workspace
Answer: B
Explanation :
Duration of college time
       = 1.30 p.m - 10.00 a.m 
       = 13.30 - 10.00
       = 3.30 hrs
       = 210 minuts
Time left = 5*4 = 20 minuts
Time for 5 periods = 210-20 = 190 mints
Duration of 1 period = (190/5) = 38 mints 






 
7.
In (1/2) hour, the minute hand of clock will rotate through an angle of 
 
A.
75

B.

60
C.
120
D.
180
   
  Answer Discuss in Forum Calculator Workspace
Answer: D
Explanation :
In (1/2) hour the middle hand will move through = (1/2)*360
                                                                                      = (1/2)*360
                                                                                      = 180






 
8.
A tired worker slept at 6.45 p.m. If he rose at 12 noon, for how many hours did he sleep?
 
A.
17 hrs 15 min

B.

5 hrs 15 min
C.
12 hrs
D.
6 hrs 45 min
   
  Answer Discuss in Forum Calculator Workspace
Answer: A
Explanation :
Duration of his sleep = (12-6.45)+12
                                      = 5.15+12
                                      = 17 hrs 15min 






 
9.
The bus for Jaipur leaves every 25 minutes' An enquiry clerk told that last bus for Jaipur had already left l0 minutes to 2'00 p.m' At
what time the next bus will leave for Jaipur ?
 
A.
2.25 p.m

B.

2.15 p.m
C.
2.05 p.m
D.
2.40 p.m
   
  Answer Discuss in Forum Calculator Workspace
Answer:
Explanation :
Interval between two leaving buses = 25 minutes
Time of leaving the last bus = 1.50 p.m
Req. time for the next bus = 1.50+0.25
                                               = 2.15 p.m 






 
10.
A bus for Bombay leaves every 40 minutes from a bus stand. An enquiry clerk told a person that the bus had already left 10 minutes ago and the next bus will leave at 10.45 a.m At what time this information was given to the man?
 
A.
10.45 a.m

B.

9.55 a.m
C.
10.35 am
D.
10.15 am
   
  Answer Discuss in Forum Calculator Workspace
Answer: D
Explanation :
Req time = (10.45-0.40+0.10) =10.15 a.m






 

Pages 1  2    3    4